Rzucam pomysł na szybki obiad , zupa krem paprykowa , którą dziś miałam przyjemność jeść po raz pierwszy, a co więcej - bardzo mi zasmakowała. Odrazu rzecz jasna pomyślałam , że może i tu znajdzie się ktoś chętny na spróbowanie . Wykonanie nie jest mega skomplikowane , bo robimy ją na podstawie rosołowej :)
Przepis podaje na porcje dla 3-4 osób.
PRODUKTY
- 4/5 papryk czerwonych
- 1 papryczka chili
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- porcja z kurczaka / dwa udka
- 2 kostki rosołowe
- pieprz , sól
- natka pietruszki
- Koncentrat pomidorowy
- grzanki
WYKONANIE
Mięsko wrzucamy do wody i stawiamy na średnim ogniu , po uzyskaniu szumów - odszumowujemy.
Następnie wrzucamy obrane i umyte warzywa i pozostawiamy na małym ogniu . W tym czasie wstawiamy paprykę do piekarnika na 200 stopni do czasu aż zmięknie i później obieramy ją ze skóry. Tylko się nie poparz ! :D
Do wywaru z warzyw i mięska wrzucamy dwie kostki rosołowe i paprykę , wszystko pozostawiamy na małym ogniu na około 20 minut, a potem wlewamy koncentrat.
Nie wiem czy wy próbujecie swoje dania , ale ja zawsze ! I tym razem radzę to zrobić :)
Jeśli jest mało słona bądź ostra , używamy przypraw . Później zostaje nam już tylko blendowanie . Wyjmujemy z zupki mięsko i do dzieła :)
W zasadzie w tym momencie zupa jest już gotowa , ja do smaku dodałam jeszcze grzanki . Standardowo - chlebek tostowy z tostera kroję na małe kawałki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz